مؤسسه تحقیقات علوم اسلامی علامه حاجی کلباسی (ره)
مؤسسه و مدرسه علمیه مرجع عالیقدر شیعه حضرت آیت الله العظمی علامه حاج محمدابراهیم کلباسی (ره) در جوار مضجع شریف ایشان و در مجاورت مسجد حکیم اصفهان قرار گرفته است. این بنای با شکوه که با معماری منحصر به فرد و تلفیقی از سبک ها و نمادهای سنتی در معماری با بافت مهندسی ساختمان امروزی ساخته شده است، در سال ۱۳۸۰ ه.ش کلنگ زنی و در سال ۱۳۹۴ ه.ش آماده بهره برداری قرار گرفت. تمامی مراحل توسعه بنای قدیمی مقبره علامه کلباسی، خرید، طراحی، ساخت و بالاخره تأسیس مؤسسه و مدرسه علمیه علامه حاجی کلباسی، به همت آیت الله حاج شیخ احمد کلباسی اشتری انجام گرفته و در حال حاضر نیز تولیت و ریاست عالی این مؤسسه بر عهده ایشان می باشد.
ساختمانِ مدرسه و مؤسسه با ۳۵۰۰ مترمربع زیربنا شامل مجموعه های ذیل است :
۱-کتابخانه عمومی علوم اسلامی و تخصصی فلسفه و کلام (۳۵۰۰ جلد).
۲-سالن های اجتماعات، کنفرانس و کارگاه.
۳- بیست و چهار اتاق جهت مَدرس و حجرات اسکان طلاب و اساتید.
۴- دفاتر علمی و اداری(برای معاونت های آموزش، پژوهش، اداری-مالی و فرهنگی).
۵ -سه واحد استراحت اساتید میهمان به همراه ملزومات مورد نیاز .
۶ -تأسیساتِ ساختمانی همچنین تجهیزات مورد نیاز جهت بهره برداری بهینه و متناسب کاربری آموزشی و پژوهشی.
ابعاد فعالیتهای مدرسه و مؤسسه شامل سه بخش عمده می باشد:
- مدرسه علمیه علامه حاجی کلباسی : این مدرسه بیشتر و در حال حاضر نمایندگی و شعبه ای از حوزه علمیه مالک اشتر اصفهان به حساب می آید. دروس عالی سطح دو حوزه شامل فقه، اصول و فلسفه و دروس خارج آیت الله حاج شیخ احمد کلباسی اشتری با حضور روازنه ۷۰ نفر از طلاب و فضلای حوزوی در این بنا برگزار می گردد.
- مرکز تخصصی علوم اسلامی علامه حاجی کلباسی: این مرکز با برگزاری دوره های آزاد از سال ۱۳۹۵ ه.ش شروع به فعالیت کرد و از سال ۱۳۹۸ ه.ش با کسب مجوزهای مربوطه در برگزاری دوره های رسمی تخصصی وارد مرحله جدیدی شد:
الف) دوره های آزاد تخصصی سطح دو فلسفه و کلام، فقه و حقوق، روانشناسی و تربیت اسلامی. در مجموع، این دوره ها با مشارکت ۴۰ نفر از طلاب حوزوی برگزار و قریب به ۳۰ نفر فارغ التحصیل داشته است. علاوه بر دوره های آزاد تخصصی، دوره های آزاد عمومی شامل فقه بازار و ادبیات عرب نیز با حضور بازاریان و گروه های دانشجویی و … برگزار گردید.
ب) در سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ ه.ش با همکاری و تفاهم میان این مؤسسه و مؤسسه ائمه اطهار علیهم السلام قم، مجوز رسمی برگزاری دو رشته تخصصی سطح دو (کلام) و سطح سه (فرق و مذاهب اسلامی) دریافت گردید و در همان سال ۳۲ نفر در مجموع این دو رشته مشغول به تحصیل شدند؛ برای سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ ه.ش با افزوده شدن رشتههای تخصصی سطح سه شامل: (کلام امامیه، مشاوره اسلامی، تفسیر و علوم قرآن) میزان استقبال از این مرکز فزونی گرفته و در حال حاضر حدود ۵۰ نفر به مجموع دانش پژوهان این مرکز افزوده شده است.
- مرکز پژوهشی کلام اهلبیت علیهم السلام: این مرکز در حال حاضر، در حال طراحی یک مجموعه علمی مجهز، تهیه مقدمات اخذ مجوز و تکمیل تجهیز سخت افزاری خود می باشد. برای این منظور ابتدا کتابخانه تخصصی فلسفه و کلام تأسیس و اکنون بخش کلامی آن رو به گسترش و پیشرفت می باشد. این کتابخانه شامل بخش مجازی و تالار پژوهشی جهت سرویس به پژوهشگران نیز میباشد.