کتاب علامه حاجی کلباسی (قده) در کتب تراجم و رجال، توصیفی از مقام علمی علامه محمد ابراهیم کلباسی یکی از فقهای قرن سیزدهم هجری قمری و انعکاس دیدگاههای مختلف در مورد مقام و منزلت علمی و معنوی ایشان است.
در این اثر ابتدا شرح مختصری از احوال و آثار علامه که عمدتا در فقه شیعه امامیه نگاشته شده است، ارایه شده و پس از آن کتابهایی که در زمینه شخصیت علمی و معنوی ایشان به فارسی وعربی نگاشته شده معرفی گردیده است.
در این کتب تراجم و رجالی به بیان نقش علامه محمد ابراهیم کلباسی در تعلیم، تدریس، تالیف و تربیت شاگردان متعدد در زمینه علوم مختلف اسلامی پرداخته شده و دیدگاههای مختلف تراجم نگاران و علمای رجال در مورد مقام و منزلت علمی و معنوی ایشان درج شده است.
همچنین مسایلی چون معرفی روششناسی علامه محمد ابراهیم کلباسی در فقه و اصول و بیان مبانی آنها، معرفی اساتید ایشان و نقل قولهایی در مورد ابعاد مختلف شخصیت وی نیز بیان گشته است.
بخشی از کتاب علامه حاجی کلباسی (قده) در کتب تراجم و رجال:
شیخ عباس قمی در فوائد الرضویة درباره علامه محمد ابراهیم کلباسی ذکر کرده اند: و من زیارات کردم بعض مجلدات آن را در ارض قدس و بدان که این شیخ بزرک وار معروف است بکرباسی و متوطن در اصفهان بوده صاحب روضات فرموده که این لقب والد ماجدش بوده به جهت آن که مدتی در محله حوض کرباس هرات توطن فرموده به این سبب او را کرباسی می کفتند و اما وجه تسمیه این محله بحوض کرباس بدان جهت است که زنی از شیعیان از مزد کرباسی که بدست خود عمل آورده بود در آن محله حوضی درست کرده و وقف بر شیعیان نموده و بالجمله این شیخ بزرک وار تلمذ کرده بر بحرالعلوم و آقا شیخ جعفر و آقا سید علی، آقا سید محسن و غیر ایشان بلکه درک کرده مجلس آقای بهبهانی را رضوان الله علیهم اجمعین……
برای مطالعه بیشتر رجوع شود به کتاب علامه حاجی کلباسی (قده) در کتب تراجم و رجال؛ تحقیق: محمد کلباسی، علی کرباسی زاده اصفهانی.
شرح حال علامه حاجی کلباسی:
میرزا محمد ابراهیم کرباسی مشهور به علامه حاجی کلباسی از علمای امامیه و مراجع برجسته شیعه و از نسل جناب مالک اشتر نخعی بوده و به اشتری نیز معروف می باشند.
ایشان احیاگر حوزه علمیه اصفهان در قرن سیزدهم هجری بهشمار می روند و از محضر اساتید گرانقدری چون آقا محمد بیدآبادی ، میرزا محمدعلی مظفر اصفهانی، ملا محراب گیلانی، آقا محمدباقر معروف به وحید بهبهانی، سید بحرالعلوم بهره بردند و آثاری ارزشمند در زمینه های فقه، اصول، حدیث و رحال از خود به جای گذاشتند: اشارات الاصول، منهاج الهدایة إلی أحکام الشریعة، شوارع الهدایة، نقد الاصول، الارشاد المسترشدین و … آیت الله محمد ابراهیم کلباسی سرانجام در شب پنجشنبه ۸ جمادیالاولی ۱۲۶۱ هجری قمری در سن ۸۱ سالگی در گذشتند و بنابر وصیت ایشان در محلی روبروی مسجد حکیم که به مقبره خاندان وی معروف است در اصفهان دفن شدند.