سه خصلت سلمان محمدی
شیخ طوسی در اَمالی خود آورده است که به امام صادق علیه السلام گفتند: «شما سلمان فارسی را بسیار یاد می کنید». امام فرمودند:
«مگو سلمان فارسی، بلکه بگو سلمان محمدی، و من او را دوست دارم، برای سه صفتش: یکی آن که میل و خواست امیرمؤمنان علیه السلام را بر خواست خود مقدم می داشت و این است حقیقتِ قبول ولایت؛ دوم آن که تهیدستان را دوست می داشت و هم دم آنان بود و آنان را بر ثروت مندان برتری می داد؛ سوم آن که بنده نیکوکار و تسلیم پروردگار بود و مشرک نبود».
حاکمی که تنها دارایی اش عبا بود
ابونعیم و ذهبی نوشتهاند که سلمان فارسی در حالی که بر حدود سی هزار نفر حکومت میکرد، تنها با یک عبا که فرش و لباس او نیز بود، برای مردم خطبه میخواند، به همین جهت مورد سرزنش خلیفه وقت، عمر بن خطاب قرارگرفت، او در پاسخ خلیفه چنین نوشت:
«گفته بودى که من حکومت خدا را ضعیف و سست کرده و خود را خوار گردانیده و خدمتکار مردم کردهام به حدى که اهالى مدائن نمى دانند که من امیر آنهایم ! پس مرا به منزله پلى گردانیدهاند که بر من مى گذرند و بارهاى خود را بر دوش من مى گذارند! و نوشته بودى که اینها باعث سستى سلطنت خدا مىشود! پس بدان که ذلت در اطاعت الهى، دوست داشتنىتر است در نزد من از عزت در معصیت و نافرمانى خدا و تو خود مىدانى که رسول خدا صلی الله علیه وآله و سلم تألیف دلهاى مردم مىکرد و به ایشان نزدیکى مىجست و مردم هم به سوى او تقرب مىجستند…»
به این ترتیب سلمان محمدی، خلیفه وقت را به سنتهاى فراموش شده رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم تذکر داد که مردمى بودن و با آنان و همچون آنان زندگى کردن، نه تنها مغایر با زمامدارى نیست، بلکه لازمه حکومت الهى و مردمى است و از سنت هاى رسول خدا صلی الله علیه وآله است.
نظرات ارزشمند شما ما را در بهبود مطالب سایت یاری خواهد نمود.
برای مطالعه اجمالی مراجعه نمایید به سلمان محمدی