آیتالله مرتضی مطهری متفکر، فیلسوف و از شخصیتهای فکری و سیاسی و از یاران مبارز امام خمینی بود که با سخنرانیها و آثار علمی و اعتقادی که داشت از انحرافهای عقیدتی جوانان هنگام مبارزه برای پیروزی انقلاب اسلامی جلوگیری کرد تا آنجا که بهعنوان پشتوانهای ارزشمند برای حوزههای دینی و علمی کشور شناخته شد.
تولد:
مرتضی مطهری در ۱۳ بهمن ۱۲۹۸ ه.ش مطابق با ۱۲ جمادى الاول ۱۳۳۸ ه.ق در شهرستان فریمان -واقع در ۷۵ کیلومترى شهر مقدس مشهد- در یک خانواده اصیل روحانى چشم به جهان گشود.
تحصیلات:
پس از طی دوران طفوليت به مکتبخانه رفتند و به فراگيری دروس ابتدایی پرداختند.
در سن دوازده سالگی به حوزه علميه مشهد عزيمت كردند و به تحصيل مقدمات علوم اسلامی اشتغال ورزيدند.
در سال ۱۳۱۶ ه.ش علیرغم مبارزه شديد رضاخان با روحانيت و علیرغم مخالفت دوستان و نزديکان، برای تکميل تحصيلات خود عازم حوزه علميه قم شدند.
در حالی که به تازگی موسس گرانقدر آن آيتالله العظمی حاج شيخ عبدالکريم حائری يزدی ديده از جهان فروبسته و رياست حوزه را سه تن از مدرسان بزرگ آن آيات عظام سيدمحمد حجت، سيدصدرالدين صدر و سيدمحمد تقی خوانساری به عهد گرفته بودند.
اساتید:
در دوره اقامت پانزده ساله ایشان در قم از محضر مرحوم آيتالله العظمی بروجردی (در فقه و اصول) و حضرت امام خمينی ( به مدت ۱۲ سال در فلسفه ملاصدرا و عرفان و اخلاق و اصول) و مرحوم علامه سيدمحمد حسين طباطبائی (در فلسفه : الهيات شفای بوعلی و دروس ديگر) بهره گرفتند.
قبل از هجرت آيتالله العظمی بروجردی به قم نيز استاد شهيد گاهی به بروجرد میرفت و از محضر ايشان استفاده میکردند.
از اساتيد ديگر استاد مطهری میتوان از مرحوم آيتالله سيدمحمد حجت ( در اصول) و مرحوم آيتالله سيدمحمد محقق داماد (در فقه) نام برد.
تدریس:
این بزرگوارپس از تکمیل تحصیلات خود به تهران رفتند و در امتحانات نخستین دوره مدرسی علوم معقول و منقول شرکت کردند.
ایشان ابتدا در مدرسه سپهسالار و سپس در مدرسه مروی به تدریس شرح منظومه، شرح اشارات و شفا پرداختند و حدود ۲۰ سال در این مدرسه به تربیت طلاب و محققین علوم و فرهنگ اسلامی توفیق یافتند.
پس از آن آیت الله مطهری از ۱۳۳۳ ه.ش تدریس در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران را آغاز و با نشریه مکتب تشیع همکاری کردند.
از همین زمان بود که در قالب ایراد سخنرانی و نگارش کتاب به همکاری گسترده با مجامع اسلامی و کانونهای مذهبی پرداختند و پس از تشکیل انجمن پزشکان در سالهای۱۳۳۷ و ۱۳۳۸ ه.ش به عنوان سخنران اصلی جلسه های این انجمن انتخاب شدند.
تالیفات:
آیتالله مطهری آثار متعددی را در عرصههای مختلف از خود به یادگار گذاشته است که از جمله آنها می توان به وارد زیر اشاره کرد:
انسان کامل،
داستان راستان،
مساله حجاب،
نظام حقوق زن در اسلام،
اسلام و مقتضیات زمان،
اخلاق جنسی در اسلام و جهان غرب،
اصول فلسفه و روش رئالیسم،
و…
شهادت:
آیتالله مطهری ساعت ۲۲ و ۳۰ دقیقه سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۵۸ ه.ش، هنگام بازگشت از جلسه شورای انقلاب که در منزل یدالله سحابی برگزار شده بود به وسیله گروه فرقان مورد سوء قصد قرار گرفت.
پیکر ایشان یک روز در بیمارستان نگه داشته می شود و صبح پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت از دانشگاه تهران تشییع و در حرم مطهر حضرت معصومه(س) به خاک سپرده می شود.
جهت مطالعه رجوع شود:
نگااهی به زندگی و مبارزات استاد شهید مطهری، سوش ملل.
زندگی نامه و اندیشه های استادشهید مطهری، حسین اسحاقی.
نظرات ارزشمند شما، ما را در بهبود کیفیت مطالب یاری خواهد کرد.