پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ه.ش و گروهی از نیروهای مذهبی و انقلابی به همراه عدهای از کارکنان ارتش در ستاد مشترک جمع شدند و در محل ساختمان مستشاران نظامی آمریکا(که تنها ساختمان خالی ستاد بود)کمیته نظامی امام خمینی را تشکیل دادند .
سپس حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا صفایی در ستاد مشترک ارتش استقراریافتندو آیت الله خامنهای نیز که در آن زمان عضو شورای انقلاب بودند طی حکمی در تاریخ ۲۳ مهرماه ۱۳۵۸ه.ش دستور ادامه کار در زمینه طرح سیاسی ایدئولوژیک در ارتش و اقدامهای لازم برای پیاده کردن آن را صادر کردند.
فردای آن روز (۲۴ مهرماه ۱۳۵۸ه.ش) این طرح در شورای انقلاب مطرح و به تصویب رسید و با این حرکت، نهاد عقیدتی سیاسی در ارتش به صورت رسمی تشکیل شد.
در پی وقوع اختلافات بنی صدر با امام و طرفدارانش، امام با صدور حکمی، غلامرضا صفایی را به عنوان رئیس اداره سیاسی ایدئولوژیک ارتش منصوب کردند و حکمی نیز خطاب به رئیس ستاد مشترک ارتش صادر کرده و تصریح کردند که سازمان سیاسی ایدئولوژیک در انتخاب خط مشی خود صرفاً تابع ولایت فقیه است و فقط از نظر انسانی و آماد و پشتیبانی تابع ستاد مشترک ارتش است.
اولین جدول سازمان اداره سیاسی ایدئولوژیک ارتش در تاریخ ۲۵ خرداد ۱۳۶۰ ه.ش تصویب شد.
عقیدتی سیاسی به مرور و در مدت ۳ تا ۴ سال، جدول سازمانی تمام قسمتها از ادارات تا تیمها را تنظیم و ابلاغ کرد و در تاریخ ۴ مرداد ۱۳۶۲ه.ش، اداره سیاسی ایدئولوژیک به اداره عقیدتی سیاسی تغییر نام داد.
تا قبل از تصویب قانون ارتش در سال ۱۳۶۶ه.ش، علاوه بر ادارات نیروهای سهگانه ارتش و ستاد مشترک، عقیدتی سیاسی وزارت دفاع نیز در تابعیت سازمان عقیدتی سیاسی ارتش بود و سپس با ادغام وزارتخانههای دفاع و سپاه در یک وزارتخانه تحت عنوان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، عقیدتی سیاسی این وزارتخانه مستقل شد.
بنابر ماده ۱۴و۱۵ قانون آجا، سازمان عقیدتی سیاسی، سازمانی است با سلسله مراتب مستقل و متمرکز که مسئولینش از روحانیونی که حداقل دوره سطح را به پایان رسانده و در هیچ یک از تشکلهای سیاسی عضویت و فعالیت نداشته باشند تعیین میگردند.
سازمان عقیدتی سیاسی ارتش ماموریت و وظایف زیر را بر عهده دارد:
مأموریت :
رشد و گسترش فرهنگ و ارزشهای اسلامی در ارتش و وزارت دفاع و سازمانهای وابسته به آنها بر اساس معیارها و ضوابط اسلامی و تدابیر و رهنمودها و دستورالعملهای مقام معظم رهبری.
وظایف :
۱- آموزش عقیدتی و سیاسی پرسنل جهت رشد مذهبی و سیاسی آنان.
۲- انجام فعالیتهای تبلیغی برای پرسنل از قبیل انتشار جزوات و نشریات ، تشکیل کتابخانهها و نمایشگاهها و تولید برنامههای رادیو تلویزیونی ارتش و اداره مساجد و سایر اماکن مذهبی مربوط.
۳- ارائه خط مشیهای مکتبی به مبادی ذی ربط در جهت انطباق سازماندهیها، مقررات، آییننامهها و دستورالعملها با ضوابط و معیارهای اسلامی.
۴- نظارت بر حفظ و عمل به موازین اسلامی در تمامی زمینهها و اعلام موارد خلاف به مسئولین جهت رفع آنها و گزارش به فرماندهی کل درصورت لزوم.
۵- بررسی و ارزیابی پرسنل از لحاظ شایستگی مکتبی جهت انتصابات، ترفیعات و مأموریتهای خارج از کشور.
۶- انجام کلیه وظایف روابط عمومی ارتش و وزارت دفاع و سازمان های وابسته به آنها.
تبصره :
ارتش و وزارت دفاع و سازمان عقیدتی و سیاسی وابسته به آنها موظفند پشتیبانیهای لجستیکی و پرسنلی مورد نیاز سازمان عقیدتی سیاسی را در چارچوب جداول سازمان مربوط که به تصویب فرمانده کل میرسد انجام دهند.
نظرات ارزشمند شما، ما را در بهبود کیفیت مطالب یاری خواهد کرد.