بایدها و نبایدهای فلسفه اسلامی مبتنی بر اندیشه مقام معظم رهبری دامت برکاته
نویسندگان:
محمد رحمانی گورجی، دانشجوی دکترای حکمت متعالیه دانشگاه خوارزمی
فاطمه مسجدی، دانشجوی کارشناسی ارشد فلسفه و حکمت اسلامی دانشگاه الزهرا سلام الله علیها
چکیده:
انقلاب اسلامی ایران به عنوان نقطه عطف تحولات فرهنگی و سیاسی در چهل سال گذشته، گامی نخستین در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی است لذا ترسیم و تهیه لوازم اداره مسیر حرکت آن امری ضروری است.
با توجه به این که تمدن حاصل عینیت یافتگی و امتداد مبانی شناختی – هنجاری است که در آن به پرسش های بنیادین هستی شناختی، انسان شناختی و معرفت شناختی پاسخ داده می شود و بر اساس آن، ارزش ها و هم چنین هنجارها که نسبت به ارزش ها انضمامی ترند تعیین می گردد تا منجر به نهادسازی و نهایتا بازتولید نظام های نظری – عملی گردد، بنابراین مبانی فلسفی و عقلانی در شکل گیری آن جایگاه رفیعی دارد و بدون تولید فکر و تدوین مبانی معرفتی، تمدن سازی ناممکن خواهد بود.
اصولاا علوم انسانی و مبانی تفکری آن هستند که جهت و مسیر هویت هر جامعه را مشخص می کند تا جایی که برخی تمدن و فلسفه را دو روی یک سکه و منعکس کننده یکدیگر قلمداد می کنند. بر این اساس است که تمدن غرب در سابقه تاریخی خود در یونان باستان یک تمدن عقلانی و امروزه یک تمدن حسی/تجربی شناخته می شود.
مبتنی بر دیدگاه مقام معظم رهبری دامت برکاته تمدن امروزین غرب مدیون دانش و فلسفه اسلامی است و اکثر مورخان فلسفه غرب در مورد تاثیر افکار و آثار فیلسوفان مسلمان بر تفکر غربی اتفاق نظر دارند.
نظام های علمی از دیدگاه ایشان، مهمترین ابزار و عوامل پیشبرد اهداف گوناگون سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است. به طور خاص تر، تاریخ پر افتخار فلسفه در جهان اسلام و تشیع و به طور اخص در ایران از افتخاراتی است که مکرر در بیانات ایشان ذکر شده است.
از دیدگاه مقام معظم رهبری دامت برکاته خاستگاه اصلی فلسفه، ایران بوده و فلسفه اسلامی – ایرانی بیش از فلسفه غرب به معنای فلسفه نزدیک است. مؤید این سخن از دیدگاه ایشان تولید بیشترین آثار فلسفی و عرفانی در ایران است.
بنابراین فلسفه اسلامی به عنوان یکی از عوامل اصلی تمدن سازی نوین اسلامی می بایست در انقلاب اسلامی به صورت جدی مورد توجه قرار گرفته و در سیاستگذاری ها و راهبردنگاری های علمی، آموزشی و فرهنگی جایگاه خود را به درستی بیابد.
بدین منظور لازم است دیدگاه های مقام معظم رهبری دامت برکاته درباره بایدها و نبایدهای توسعه و تعمیق فلسفه اسلامی تمدن ساز، مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
برای مطالعه بیشتر رجوع شود به فصلنامه علمی پژوهشی خردنامه صدرا، شماره ۹۵، بهار ۱۳۹۸.
دانلود فایل PDF مقاله: بایدها و نبایدهای فلسفه اسلامی مبتنی بر اندیشه های مقام معظم رهبری دامت برکاته
نظرات ارزشمند شما، ما را در بهبود کیفیت مطالب یاری خواهد کرد.